Botoks Nedir?

Anasayfa Blog Botoks Nedir?

Botoks Nedir?

Botoks aslında bir markadır, etken madde botulinum toksinidir. Bu toksinde Clostridium botulinum adlı bakteriden elde edilir. Botulinum toksini, sinir uçlarından salınan mediatörleri engelleyip, sinir iletimini geçici olarak durdurarak etkisini gösterir. Sinir iletiminin kesilmesi, sinirin aktive ettiği kasın hareketinde azalma ya da tamamen kaybolmasını sağlar. Botulinum toksini piyasada botoks ya da dysport markaları adı altında bulunur. Amerikan ilaç araştırma dairesi FDA’nın da onayladığı Botoks, Dysport tüm dünyada yaygın olarak kullanılmaktadır.

Botoks nasıl etki eder?

Botoks, sinir uçlarında iletimi sağlayan maddelerin salınımını engeller. Sinirler ile onların uyardığı kaslar ya da ter bezleri arasındaki elektriksel iletimi geçici olarak durdurarak etkisini gösterir. Bot0ks sadece enjekte edildiği bölgede etkisini gösterir. Sistemik olarak tüm kaslara etki etmez.

Botoks Ne İşe Yarar?

Diş sıkma: Bruksizm denilen diş sıkma ve diş sıkmaya bağlı çene kaslarında sertleşme nedeniyle çene bölgesine botox yapılabilir.

Kronik migren. Botox enjeksiyonları baş ağrılarınızın sıklığını azaltmaya yardımcı olabilir. Alın, kulak üstü, başın arka bölgesi ve ense gibi alanlardaki kaslara uygulanır.

Aşırı terleme. Bu hastalığın varlığında, sıcaklık yüksek olmadığında ve kendinizi zorlamadığınızda bile aşırı terleme oluşur. El, ayak ve koltuk altı terlemelerinde uygulanır.

Servikal distoni. Bu ağrılı hastalıkta, boyun kaslarınız istemsizce kasılır ve başınızın bükülmesine veya rahatsız bir pozisyon almasına neden olur. Bu hastalıklı kasın gevşetilmesi için kullanılır.

 

ESTETİK AMAÇLI BOTOKS KULLANIMI NASILDIR?

 1. Yüz Botoks Uygulaması

En sık yapılan botoks ile kırışıklık giderme ve cilt gençleştirme uygulamasıdır. Yüz bütünsel olarak ele alınarak alın, göz çevresi, burun kenarı, kaş arası gibi belirli alanlara, ilgili bölgedeki kas kütlesiyle doğru orantılı miktarlarda botulinum toksin enjeksiyonu yapılır.

2. Alın Botoksu Uygulaması

Alın bölgesinde bulunan paralel çizgilere yapılan botox uygulamasıdır. Alın kırışıklıklarının giderilmesi hedeflenirken yüzdeki doğal mimik ifadelerinin bozulmaması ve yapay bir görünüm ortaya çıkmaması önemlidir.

3. Kaş Arası Botoksu

Stresli ve kızgın bir görünüm oluşturan iki kaş arası çizgilere yapılan botoks uygulaması ile bu gergin görünüm giderilerek daha yumuşak ve genç bir ifade sağlanır. Bu bölgedeki çizgilerin çok derin olması durumunda botulinum toxin enjeksiyonu ile birlikte hyaluronik asit dolgu uygulaması da gerekebilir.

 4. Kaz Ayağı Botoksu (Göz Çevresi Botoksu)

Kaz ayakları botulinum toksin uygulamalarında ilk akla gelen yüz bölgelerindendir. Göz çevresi bölgesine yapılan bu uygulamaya kaz ayağı botoksu adı verilmektedir. Göz çevresi yüz ifadelerinde en çok dikkat çeken ve yaşlanma belirtilerinini ilk başladığı yüz bölgesidir. Göz çevresi botoksu uygulaması yaptıracak kişiler "Mimik/ifade kaybı yaşar mıyım?" gibi haklı kaygılara kapılabilmektedir. Doğru ellerde, kişinin yüz mimikleri ve bölgedeki kas ve cilt yapısı doğru analiz edilerek yapılan botoks uygulamalarında doğal olmayan, ifadesiz yani 'Poker Face' diye tabir edilen durum ortaya çıkmaz, tam aksine kişi genç, doğal ve kırışıksız bir görünüme kavuşması hedeflenir.

5. Dudak Üstü Botoks (Dudak Çizgilerine Botoks)

Ağız hareketlerimizle dudağın üst kısmında oluşan yere dikey çizgilere özellikle sigara kullanan hastalarda çok daha belirgin ve sık görülmeleri sebebiyle sigara çizgileri adını vermekteyiz. Bu bölgeye yapılan dudak üstü botox dokunuşu ile bu çizgiler belirsizleştirilmekte ve ağız çevresindeki yaşlı görünüm giderilmektedir.

6. Dudak Kenarı Botoksu (Gülen Yüz Botoksu)

Dudak kenarından geniş açılı bir üçgen çizerek alta doğru inen ve yaşlandıkça derinleşen çizgilere Marionette Çizgileri adını vermekteyiz. Marionette çizgilerinin alt bölgelerinde dudağı aşağı çeken kaslara yapılan botulinum toksini enjeksiyonu ile dudak kenarı bölgesi, dudak ucu aşağıdan yukarı doğru eğimlendirilerek gençleştirilebilmektedir. Öte yandan bu botoksun amacı bu çizgileri yok etmek değildir. Kişinin özel durumuna bağlı olarak bu bölgede Hyaluronik Asit dolgular ile kombine tedavi uygulanabilir.

7. 'Gummy Smile' Botoksu

Bu teknikte, gülerken görünen diş etlerinizin miktarını azaltmak için dudak üzerinize botoks uygulaması yapılır. Bu sayede gülüşünüz daha doğal ve çekici olur.

8. Burun Üstü Botoksu (Tavşan Çizgileri - Bunny Lines)

Burunun her iki sırtından göze doğru uzanan hafif kavisli çizgilere tavşan çizgileri (Bunny Lines) denilmektedir. Bu bölgeye yapılan küçük bir botox dokunuşuyla, bu olumsuz görünüm giderilebilmektedir.

 

Botoks ile İlgili Sık Sorulan Sorular

Botoks işlemi yapıldıktan ne kadar süre sonra etki göstermeye başlar? 

Botoks uygulamasının etkisi 48-72 saat arasında başlamakla birlikte, maksimum etki 10-14 günde gerçekleşir.

Botoksun etkisi ne kadar sürer?

Yüz kırışıklıkları için yapılan botoksun etkisi, ilk kez uygulandığı takdirde ortalama 4-6 ay arasında sürmektedir. Tekrarlayan uygulamalar sayesinde bu süre zarfı 8-10 aya kadar uzayabilir. Botoks uygulaması koltuk altına uygulandığında ise terlemeyi ortalama 10-12 ay kadar bir süre düzene sokmaktadır. Yine tekrarlayan uygulamalar sayesinde bu süre 16-18 aya kadar uzayabilmektedir.  

Düzenli botoks yaptırmanın bir faydası var mıdır?

Düzenli botoks uygulanan kişiler uygulamaya aynı düzenle devam ettikleri takdirde kırışıklıklara sebep olan mimik kaslarında bir zayıflama meydana gelir. Bundan dolayı botoksun etki süresi uzamaya başlar ve botoks uygulanma aralıklarında da uzama meydana gelir. 

Botoks yaptırmayı bırakırsak kırışıklıklar daha kötü hale gelir mi?

Bu soruya cevabımız net bir şekilde ‘’Hayır.’’ Bilakis botoksu bıraktığınız zaman mimik kaslarınız zayıflamış olacağı için kırışıklıklar da azalmış durumda olacaktır.  

Botoks yaptırırken nelere dikkat etmeliyiz?

Botoks, güvenilir bir yerde ve tecrübeli biri tarafından yapıldığı takdirde herhangi bir soruna yol açmayacaktır. Doktorunuz, dikkat etmeniz gerekenler konusunda sizleri daha net bilgilendirecektir. 

Botoks yaptırınca yüz şişer mi?

Hayır. Botoks, sanılanın aksine yüze yapılan bir dolgu uygulaması değildir. Bir dolgu maddesi olmayan botoks, yüzün şişmesine sebep olmamaktadır.

Botoks yaptırmak yerine bakım kremleri kullanılırsa aynı etki alınır mı?  

Hayır, kesinlikle mümkün değildir. Botoks işlemi, uzman bir doktorun kas içerisine enjeksiyon yapmasıyla gerçekleşir. Kremler ise bundan alakasız bir şekilde yüzeysel bir şekilde cilde uygulanmaktadır. Dolayısıyla, gösterdikleri etki de çok farklı olmaktadır. Kremler yalnız yüzeysel ince çizgilere tesir edebilirken, botoks uygulaması dinamik kırışıklıkları ortadan kaldırmaktadır. Kremlerin cildi besleme, cildi nemlendirme ve kollajen oluşumunu hızlandırma gibi fonksiyonları vardır. Ayrıca kırışıklık görünümünü hafifletmeye yararlar. Botoks ise kırışıklığa neden olan kasları gevşetir ve belirli bir süre ciltte kırışıklık oluşmasını önler. 

 

Diğer İçerikler

DR. İLYAS YAZICI

Randevu Talebi Oluşturun
Randevu formunu doldurup bizlere gönderin sizleri en kısa süre içerisinde arayacağız...